Genderová rovnost a proražené kolo v pustině

21. 01. 2021 21:22:18
Genderová rovnost je jen módní vlna do okamžiku, než musíte vyměnit proražené kolo auta někde v pustině.

Genderová vyrovnanost je jen módní vlna, do okamžiku, než musíte (coby "slabší" jedinec) vyměnit proražené kolo auta někde v pustině. Ženské mohou řídit traktory, tanky i boeingy, šplhat po osmitisícovkách, hrát rugby i včelařit, ale potřebují k tomu chlapy a jejich sílu. Proto jsme tací, jací jsme. Chlapi a ženské, rozdělení myšlením i schopnostmi. A když toto dělení začneme popírat, jsme na nejlepší cestě do velkého problému.

Než mi taťka poprvé půjčil auto, musela jsem ho před ním sama postavit na hever a demonstrovat, jak probíhá výměna defektu. Řka, že žádný chlap není zvědavý na ženskou stopující u auta stojícího na krajnici a čekající na spásu. „Musíš projevit snahu a pak ti každý chlap rád pomůže.“ Od té doby jsem už zvedák nikdy nemusela použít, ale vím, kde jej vozím i jak složit a umístit výstražný trojúhelník a kdyby se přece jen dostavil defekt, mohu poskakovat kolem auta ve výstražné vestě a pracovních rukavicích a doufat, že tím přilákám nějaké samečky. Vím, že nejprve musím zajistit vozidlo před pohybem zatažením ruční brzdy, kam mám umístit zvedák, jak uvolním koš ve kterém je rezervní pneumatika skladována, jen nemám dostatečnou sílu, abych povolila kolo. Mohu se vzpírat na klíči a šrouby neuvolním. Zaručeně svým chováním a nezvyklým pohybem kolem vozu přilákám nějakého chlapa, který u cesty zastaví jen ze zvědavosti, co to tam ta šílená ženská vyvádí. Takové chování je jako neškodné vypouštění feromonů, které ovlivňují a mění chování stejného druhu nejen u hmyzu. Když už nějakého mužského přilákám a zastaví, málokdo ujede, protože uvnitř jsou to stále naši rytíři, zachránci a ochranitelé. Tímto způsobem si zištně (z vypočítavosti) zajistím pomoc s výměnou kola a ještě ji i urychlím, když budu vykřikovat: „Né, to nemusíte dělat, já to umím, já to zvládnu sama!“. Póza, milosrdná lež. Já vím, že bez chlapů některé činnosti a úkony nesvedu, nemám takovou sílu a výkonnost.

Když jsem začínala včelařit, babička mě, coby žena včelaře, varovala před těžkou fyzickou prací. Ve své mladické naivitě mi to přišlo až směšné. Dnešní doba, pokrok, nové metody chovu včel, technologie. Doba se mění, ženy mohou dělat cokoliv. Že se včelaři mezi sebou oslovují „přítel“? Já to zněmím! I ženské řídí letadlové lodě, navádí rakety, skáčou padákem, proč by nemohly včelařit? Aku vrtačka je lehká, rámky si mohu koupit jako polotovar, nemusím obsluhovat cirkulárku. Včelí společenství je však k módní genderové vyrovnanosti v lidské společnosti imunní. Stále je to živý organismus v bedně, který se někdy proti zásahům z vnějšku brání a některé fyzikální veličiny a zákony, ani "genderová korektnost" a pokrok nezmění. Například hmotnost nebo síla tlaku. Hygienický limit pro hmotnost ručně manipulovaného břemene přenášeného ženou při občasném zvedání a přenášení je 20 kg, při častém zvedání a přenášení 15 kg (toliko příručka BOZP). Jako žena mohu pracovat s vrtačkou, kladívkem stloukat rámky, řezat pilou jako chlap do okamžiku, než na jaře včelstvo zesílí, několikanásobně se zvětší a já je začnu rozšiřovat. Prázdné nástavky ještě unesu, ale až se začnou plnit a jeden bude vážit třicet a více kilo, budu potřebovat silného, statečného a nebojácného chlapa, který je dokáže zvednout a přenést, tam kam ukážu. Učím se proto říkat: „Vím, jak se to dělá, ale nezvládnu to sama. Můžeš mi pomoci? Prosím.“

Chlapi mohou vytírat podlahy, třídit prádlo i vyměňovat dětem pleny, ale ruku na srdce, milé dámy, kdo je přitažlivější, když přijdete po práci unavené domů? Mužský, který vypadá jak z reklamy na Mrože, sbírající jahody v pravém poledni horkého červnového dne, nosící bedýnky plné červených plodů na ramenou, kapičky potu mu přitom stékají po obnažené hrudi nebo domestikovaný chlap ve vytahaných umolousaných teplácích s hadrem v jedné ruce a smetákem v druhé, vytírající schodiště? A obráceně, kterému chlapovi by imponovalo, kdyby měl doma dřevorubkyni, která před příchodem do kuchyně zasekne sekyru do futer na znamení skončení pracovní doby.

Můžeme popírat a potírat rozdělení mužských a ženských rolí, ale krásné na tom je, že jsme každý jiný. Jsme limitováni nejen fyzickými dispozicemi.

Děkuji tímto mému rytíři, že mě stále nosí na rukou, je povznesený nad moje hysterické výlevy a selhání, tak typické pro ženské pokolení. Utírá mi slzy a nabízí kapesník, když mi teče z nosu, nosí kytky, pomáhá do kabátu, otvírá dveře, včelaří se mnou, i když by raději sbíral známky. Velký, silný a někdy i špinavý a smradlavý. Prostě chlap.

Autor: Kateřina Franková | čtvrtek 21.1.2021 21:22 | karma článku: 39.94 | přečteno: 2019x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 257 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 440 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 110 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 594 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2167

"Kroje zde budou tak dlouho, dokud je budeme šít, škrobit, žehlit a holky do nich oblékat!"

Jsem věčná učednice šití, která u šicího stroje relaxuje a vytváří něco hmatatelného. Šiju a píšu o tom, jak se mi dílo daří nebo zrovna nedaří a co mě při šití napadá ... 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...